Kiedy zima znów uszła Ci na sucho, czyli kilka słów o technologii Porotherm Dryfix

Wahania temperatury z przełomu marca i kwietnia mogły przyprawić inwestorów planujących budowę domu o istny zawrót głowy. Aura zmieniająca się z dnia na dzień a czasem i w ciągu doby nie pozwalała w sposób ciągły kontynuować mokrych prac murarskich. Po zimie nastąpiło właściwie gwałtownie lato, więc prace na budowach ruszyły pełną parą. Z czego budować by możliwie skutecznie uniezależnić się od wahań temperatur i wykorzystać sprzyjającą aurę? Z ceramiki poryzowanej Wienerberger, którą od ponad 8 lat można murować na suchą zaprawę w technologii Porotherm Dryfix.

Obecnie sezon budowlany jest znacznie bardziej wydłużony, niż miało to miejsce jeszcze kilkanaście lat temu a czasem właściwie się nie kończy. Zimy są łagodniejsze, niemniej  coraz częściej zdarza się, że pogoda zmienia się w ciągu kilku dni lub godzin,  a dobowe amplitudy temperatur szaleją wbrew logice
i prognozom synoptyków. Trudno w takich warunkach cokolwiek planować czy utrzymać ciągłość prac budowlanych szczególnie, że tzw. mokre prace na budowie można prowadzić w temperaturach dopiero powyżej +5ºC. Czy to oznacza, że musimy zaprzestać wszelkich prac konstrukcyjnych?
Niekoniecznie. Co prawda nie mamy wpływu na warunki atmosferyczne, ale możemy sięgnąć po nowoczesne rozwiązania technologiczne, które pozwalają na kontynuowanie prac nawet w ujemnych temperaturach. Jednym z najbardziej innowacyjnych rozwiązań dostępnych na rynku – które pogoda ogranicza w niewielkim stopniu – jest system Porotherm Dryfix. Inwestorzy, którzy chcą zamknąć stan surowy w trakcie jednego sezonu mogą to zrobić po pierwsze dlatego, że stosując suchą zaprawę możemy murować w temperaturze nawet do -5ºC, a po wtóre – gdyż sama technologia murowania jest łatwiejsza i bardziej efektywna. Sprawna ekipa murarska powinna wybudować te same ściany 2x szybciej w technologii Porotherm Dryfix, niż w tzw. tradycyjnej, czyli na mokrą zaprawę mieszaną z cementu, piasku i wapna.
Brak wilgoci_buduj na sucho.PNGOszczędność pieniędzy_budujnasucho.PNGOszczędność czasu_buduj na sucho.PNGWsparcie producenta_buduj na sucho.PNG
Co jeszcze dodatkowo wpływa na komfort budowy w systemie Porotherrm Dryfix?
To kompletne rozwiązanie, umożliwiające zaprojektowanie i wykonanie wszystkich rodzajów ścian budynku, ale też kompatybilne z nadprożami oraz stropami Porotherm. System ścian tworzą pustaki ceramiczne o idealnie gładkich, specjalnie szlifowanych powierzchniach oraz specjalistyczna zaprawa murarska Porotherm Dryfix. Najbardziej przełomowy w zaprawie jest jej skład – jest zupełnie pozbawioną wody, gotową mieszanką na bazie poliuretanu. Baza o takim składzie sprawia, że jest to zaprawa sucha
i wystarczy cienka, 1 mm warstwa, by trwale zespolić ze sobą suche pustaki ceramiczne. Im mniej mokrej zaprawy, tym cieplejsza będzie gotowa ściana, co przełoży się na możliwość prowadzenia dalszych prac budowlanych a w przyszłości - na komfort i zdrowie mieszkańców.
Materiały konstrukcyjne, choć finalnie niewidoczne, są jednym z najistotniejszych elementów domu. To od ich jakości w znacznym stopniu zależy komfort naszego życia i zdrowie. Budując dom musimy zdać sobie sprawę, że okna czy drzwi możemy wymienić, natomiast wymiana ścian nie jest możliwa bez zburzenia domu. Dlatego już na początku procesu planowania inwestycji powinniśmy zdecydować się na rozwiązania systemowe, które będą służyć nam przez długie lata i powierzyć budowę profesjonalnym fachowcom.
Więcej o korzyściach z zastosowania technologii Porotherm Dryfix znajdziesz na www.budujnasucho.pl
Porotherm Dryfix - Starcie tradycji z nowoczesnością

Wsparcie producenta_buduj na sucho.PNG

Oszczędność czasu_buduj na sucho.PNG

Oszczędność pieniędzy_budujnasucho.PNG

Brak wilgoci_buduj na sucho.PNG

Już nie potrzebujesz_buduj na sucho.PNG

Porotherm T_Zaprawa Dryfix_2.jpg

Zaprawa Porotherm Dryfix na pustaku_Wienerberger.jpg

IMG_3060_prev.tif

Klinkier do zadań specjalnych

Elewacja budynku coraz częściej staje się polem do popisu dla architektów, którzy z roku na rok chętniej eksperymentują z materiałami o nietypowych kształtach i formatach. W efekcie coraz częściej obserwujemy rodzącą się modę na projekty wyróżniające się nie samą bryłą,
Monochromatyczny, nie monotonny

Tak uwielbiana przez projektantów wnętrz czerń, długo nie mogła wkraść się w łaski architektów budynków mieszkalnych i obiektów użyteczności publicznej. Zmiana nadeszła wraz z popularyzacją stylu minimalistycznego, który w połączeniu z ciemną kolorystyką materiałów budowlanych doskonale podkreśla prostotę i elegancję konstrukcji. W efekcie szare, antracytowe i czarne cegły klinkierowe zaczęły coraz częściej pojawiać się na elewacjach domów prywatnych, apartamentowców czy obiektów użyteczności publicznej.
Nowe odcienie czerwieni w ofercie cegieł klinkierowych Wienerberger

Firma Wienerberger wprowadza do swojego portfolio cegieł klinkierowych dwie nowości – wielobarwną Kujawię, produkowaną w zakładzie w Toruniu oraz importowany matowy Stockholm o wyjątkowej, rustykalnej strukturze lica. Nowe produkty dostępne są w odcieniach czerwieni, jednym z najchętniej wybieranych przez Polaków kolorów.
Nowość w portfolio Wienerberger: cegła klinkierowa Senta

Wienerberger wprowadza do swojej oferty cegłę klinkierową Senta o niespotykanym na polskim rynku drapanym licu - nadającym jej surowego wyglądu i idealnie dostosowującym ją do estetycznych standardów obowiązujących przy renowacji obiektów historycznych.

Drugie życie cegły – moda na rewitalizacje

Dawne fabryki, magazyny czy elektrownie stają się coraz bardziej pożądanymi obiektami w branży nieruchomości. Najlepsi architekci i najwięksi deweloperzy, dla których takie niepowtarzalne inwestycje to łakomy kąsek na stworzenie nietuzinkowej przestrzeni mieszkalnej, kulturalnej czy handlowo-usługowej, stają przed trudnym wyzwaniem przywrócenia do życia wielu obiektów ceramicznej architektury. Efekty tych prac są nierzadko naprawdę imponujące, a przestrzenie, które dzięki temu powstają, służą nie tylko lokalnej społeczności.