Klasyczna elegancja na warszawskim Mokotowie

Projekt Broniwoja 5, autorstwa pracowni 90 Architekci, to budynek osadzony w tradycji warszawskiego Mokotowa. Apartamentowiec to propozycja dla klientów szukających wysokiego standardu w jednej z najpopularniejszych dzielnic Warszawy. Zastosowana na elewacji grafitowa cegła klinkierowa Stratus z oferty Wienerberger wprowadza równowagę pomiędzy współczesną realizacją, a historycznym budownictwem.

Broniwoja 5 to czteropiętrowy budynek oferujący 10 apartamentów o łącznej powierzchni użytkowej wynoszącej 2258 m2. Położony jest przy ustronnej ulicy Broniwoja i sąsiaduje z jednej strony z typowo mokotowską zabudową mieszkalną, a z drugiej z zielenią i placem zabaw. Apartamentowiec kreuje wyjątkową przestrzeń dla osób oczekujących luksusu i wygody w jednej z najmodniejszych dzielnic Warszawy. Jednocześnie stawiając na prostą bryłę i charakterystyczną, ciemną cegłę klinkierową, nawiązuje do historycznych kamienic Mokotowa.
Dzieło pracowni 90 Architekci zostało zaprojektowane szczególnie z myślą o osobach, które cenią swoją prywatność w zurbanizowanym środowisku. Od strony ulicy mieszkania osłonięte są ścianą z elewacją ułożoną z cegły Stratus, w której umieszczono wąskie okna. Z kolei przeciwległy bok budynku otwarty jest na zieleń i plac zabaw, a pomieszczenia są przeszklone i widne.

Przy projekcie apartamentowca na ul. Broniwoja mieliśmy za zadanie stworzyć luksusowy budynek w oparciu o najnowsze rozwiązania techniczne i architektoniczne. Nie mogliśmy jednak zignorować charakteru dzielnicy, w którą obiekt miał zostać wkomponowany. Największą inspiracją były dla nas modernistyczne kamienice jakie można spotkać na ul. Asfaltowej, lub na osiedlu Szare Domy. Zdecydowaliśmy, że elementem nawiązującym do tradycji będzie szara cegła elewacyjna, tak charakterystyczna dla dobrej architektury warszawskiej. Cegła klinkierowa Stratus firmy Wienerberger spełniła nasze wymagania co do estetyki i jakości. Ten szlachetny materiał nadaje charakter całemu budynkowi

Piotr Czarnecki, założyciel pracowni 90 Architekci

Klinkier jest jednym z najzdrowszych materiałów elewacyjnych, a szeroka gama kolorów, faktur i formatów cegieł z oferty Wienerberger pozwala na zastosowanie ich do budynków w każdym stylu. Cegła Stratus, wykorzystana przy wykończeniu osiedla Broniwoja 5, wyróżnia się gładkim licem i intensywnym grafitowym kolorem, który w połączeniu z lekkością białego szkła, daje efekt ponadczasowej elegancji. Na tarasach apartamentowca pojawia się również drewno, które ociepla przestrzeń, a jednocześnie podkreśla wysoką estetykę cegły i szkła. Te rozwiązania sprawiają, że projekt Broniwoja 5 w unikalny sposób łączy najnowszą technologię z jakością sprawdzonych materiałów.
  • Architekci: Piotr Czarnecki, Katarzyna Przyłuska, Łukasz Katarzyński, 90 Architekci
  • Wykonawca obiektu: Kamar Bud
  • Obiekt: dom wielorodzinny Broniwoja 5
  • Lokalizacja: Warszawa, Polska
  • Ukończenie projektu: 2014
  • Przeznaczenie budynku: budynek mieszkalny
  • Powierzchnia użytkowa: 2258 m²
  • Produkt: cegła klinkierowa Stratus

Perła Dolnego Śląska „w blasku” karpiówki

Zamek Książ na przestrzeni wieków zmieniał style i funkcje ze średniowiecznej siedziby Piastów śląskich do barokowego pałacu, a w najbardziej ponurym okresie był strategiczną kwaterą nazistów. Dziś, dzięki bogatej historii, wyjątkowej lokalizacji oraz imponującej bryle, Książ zaliczany jest do najpiękniejszych zabytków w Polsce. „Perła Dolnego Śląska” prezentuje się w całej okazałości dzięki, między innymi, tradycyjnej ceramicznej dachówce – karpiówce – z oferty firmy Wienerberger, której użyto do renowacji dachu.
KADR z Warszawy

Na warszawskim Mokotowie powstał budynek, którego elewacja wyróżnia się na tle innych. Nowa siedziba Domu Kultury Kadr, zaprojektowana przez architektów z pracowni Projekt Samograj, ma cztery kondygnacje nadziemne, które pomieszczą m.in. strefę rozrywkową z nowoczesną salą widowiskową, strefę pracy, gdzie zlokalizowane będą różne pracownie i warsztaty oraz strefę tańca i sportu.
UNIKATOwe mieszkania w katowickim śródmieściu

Wielorodzinny dom Unikato, autorstwa pracowni KWK Promes Roberta Koniecznego, jest odpowiedzią na niedostateczną ofertę nowych mieszkań w dynamicznie rozwijającym się śródmieściu Katowic. Wyzwanie architektoniczne polegało na wpisaniu nowego obiektu w istniejącą tkankę miasta. Twórcy mieli za zadanie stworzenie unikalnego projektu odznaczającego się nowoczesnością, a jednocześnie korespondującego z okolicznymi kamienicami. Przy budowie wykorzystano najwyższej jakości, trwałe i sprawdzone pustaki ceramiczne z oferty Wienerberger.
Osiedle Przy fontannach w Raciborzu

Osiedle domów Przy fontannach w Raciborzu, autorstwa pracowni AIR Jurkowscy, nawiązuje estetyką do zanikających powoli przedwojennych willi miejskich z tego regionu. By jak najlepiej oddać niepowtarzalny klimat historycznych zabudowań, architekci zdecydowali, że w pięciu czterokondygnacyjnych obiektach głównym elementem będzie pokryty czerwoną dachówką Wienerberger dach szczytowy.

KADR z Warszawy