Klasyczna elegancja na warszawskim Mokotowie

Projekt Broniwoja 5, autorstwa pracowni 90 Architekci, to budynek osadzony w tradycji warszawskiego Mokotowa. Apartamentowiec to propozycja dla klientów szukających wysokiego standardu w jednej z najpopularniejszych dzielnic Warszawy. Zastosowana na elewacji grafitowa cegła klinkierowa Stratus z oferty Wienerberger wprowadza równowagę pomiędzy współczesną realizacją, a historycznym budownictwem.

Broniwoja 5 to czteropiętrowy budynek oferujący 10 apartamentów o łącznej powierzchni użytkowej wynoszącej 2258 m2. Położony jest przy ustronnej ulicy Broniwoja i sąsiaduje z jednej strony z typowo mokotowską zabudową mieszkalną, a z drugiej z zielenią i placem zabaw. Apartamentowiec kreuje wyjątkową przestrzeń dla osób oczekujących luksusu i wygody w jednej z najmodniejszych dzielnic Warszawy. Jednocześnie stawiając na prostą bryłę i charakterystyczną, ciemną cegłę klinkierową, nawiązuje do historycznych kamienic Mokotowa.
Dzieło pracowni 90 Architekci zostało zaprojektowane szczególnie z myślą o osobach, które cenią swoją prywatność w zurbanizowanym środowisku. Od strony ulicy mieszkania osłonięte są ścianą z elewacją ułożoną z cegły Stratus, w której umieszczono wąskie okna. Z kolei przeciwległy bok budynku otwarty jest na zieleń i plac zabaw, a pomieszczenia są przeszklone i widne.

Przy projekcie apartamentowca na ul. Broniwoja mieliśmy za zadanie stworzyć luksusowy budynek w oparciu o najnowsze rozwiązania techniczne i architektoniczne. Nie mogliśmy jednak zignorować charakteru dzielnicy, w którą obiekt miał zostać wkomponowany. Największą inspiracją były dla nas modernistyczne kamienice jakie można spotkać na ul. Asfaltowej, lub na osiedlu Szare Domy. Zdecydowaliśmy, że elementem nawiązującym do tradycji będzie szara cegła elewacyjna, tak charakterystyczna dla dobrej architektury warszawskiej. Cegła klinkierowa Stratus firmy Wienerberger spełniła nasze wymagania co do estetyki i jakości. Ten szlachetny materiał nadaje charakter całemu budynkowi

Piotr Czarnecki, założyciel pracowni 90 Architekci

Klinkier jest jednym z najzdrowszych materiałów elewacyjnych, a szeroka gama kolorów, faktur i formatów cegieł z oferty Wienerberger pozwala na zastosowanie ich do budynków w każdym stylu. Cegła Stratus, wykorzystana przy wykończeniu osiedla Broniwoja 5, wyróżnia się gładkim licem i intensywnym grafitowym kolorem, który w połączeniu z lekkością białego szkła, daje efekt ponadczasowej elegancji. Na tarasach apartamentowca pojawia się również drewno, które ociepla przestrzeń, a jednocześnie podkreśla wysoką estetykę cegły i szkła. Te rozwiązania sprawiają, że projekt Broniwoja 5 w unikalny sposób łączy najnowszą technologię z jakością sprawdzonych materiałów.
  • Architekci: Piotr Czarnecki, Katarzyna Przyłuska, Łukasz Katarzyński, 90 Architekci
  • Wykonawca obiektu: Kamar Bud
  • Obiekt: dom wielorodzinny Broniwoja 5
  • Lokalizacja: Warszawa, Polska
  • Ukończenie projektu: 2014
  • Przeznaczenie budynku: budynek mieszkalny
  • Powierzchnia użytkowa: 2258 m²
  • Produkt: cegła klinkierowa Stratus

Nowoczesna architektura na Starych Włochach

Najnowsze osiedle trzech willi miejskich przy ulicy Ryżowej na Starych Włochach w Warszawie nawiązuje elewacją do klasycznych międzywojennych rezydencji. Lekka bryła opiera się na podstawowych formach geometrycznych, tworząc unikalną i nowoczesną architekturę. Autorem projektu jest pracownia Paweł Lis Architekci.
Niebo na ziemi – czy w budownictwie sakralnym jest miejsce dla nowoczesnej architektury?

Budownictwo sakralne towarzyszy ludzkości praktycznie od początku rozwoju religii. Od prostych kapliczek z kości aż do Partenonu, Borobuduru i Wielkiego Meczetu – każda kultura i religia mogła się pochwalić charakterystycznymi ośrodkami kultu. Z biegiem lat i upowszechnieniem wierzeń świątyń zaczęło przybywać, a ich forma zaczęła odbiegać od wcześniej znanej. Obecnie budownictwo sakralne przyjmuje najróżniejsze formy, a architekta ogranicza jedynie wyobraźnia.
Drugie życie cegły – moda na rewitalizacje

Dawne fabryki, magazyny czy elektrownie stają się coraz bardziej pożądanymi obiektami w branży nieruchomości. Najlepsi architekci i najwięksi deweloperzy, dla których takie niepowtarzalne inwestycje to łakomy kąsek na stworzenie nietuzinkowej przestrzeni mieszkalnej, kulturalnej czy handlowo-usługowej, stają przed trudnym wyzwaniem przywrócenia do życia wielu obiektów ceramicznej architektury. Efekty tych prac są nierzadko naprawdę imponujące, a przestrzenie, które dzięki temu powstają, służą nie tylko lokalnej społeczności.
Wiekowa Karpiówka niejedną skrywa tajemnicę

Zamek Czocha, położony w Łużycach Górnych nad rzeką Kwisą, to jeden z najbardziej tajemniczych zabytków Dolnego Śląska. Każdego roku przyciąga on dziesiątki tysięcy turystów, głodnych emocji, jakich dostarczają mrożące krew w żyłach legendy, intrygujące tajemnice byłych właścicieli, a także sensacyjna historia z XX wieku. Podczas niedawnej renowacji, zagadkowe mury Czochy zyskały nowy dach, pokryty półokrągłą Karpiówką falistą z oferty Wienerberger.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.