Wienerberger dokłada kolejną cegiełkę do działalności Fundacji Habitat for Humanity Poland

W Polsce współpraca Wienerberger, światowego lidera w produkcji ceramiki budowlanej, z Fundacją Habitat for Humanity Poland ma dwuletnią historię i w tym czasie udało się już zrealizować wspólnie kilka projektów budowy bądź remontu, mających pomóc osobom potrzebującym poprawy warunków mieszkaniowych. Firma wspomogła swoimi produktami zarówno renowacje budynków instytucji charytatywnych, jak i budowę domów rodzin w trudnej sytuacji mieszkaniowej. Firma Wienerberger regularnie zasila także finansowo program rzecznictwa publicznego Habitat Poland, poprzez który Fundacja promuje rozwiązania systemowe i rekomendacje zmian legislacyjnych usprawniające efektywność polityk mieszkaniowych w Polsce.

fot. Stowarzyszenie Tęcza (1).jpg
Fundacja Habitat for Humanity Poland jest organizacją dobroczynną, która walczy z problemem bezdomności i ubóstwa mieszkaniowego, budując oraz remontując domy rodzinne i budynki instytucji niosących pomoc osobom w potrzebie. Fundacja stawia sobie jako cel troskę o poprawę warunków zamieszkiwania osób w trudnej sytuacji mieszkaniowej oraz zabiega o zapewnienie dachu nad głową najbardziej potrzebującym. Zaangażowanie firmy Wienerberger, producenta najwyższej jakości materiałów ceramicznych do budowy domów, w realizację projektów Habitat Poland to dowód podzielania tych samych wartości i filozofii, u podstaw których leży troska o klienta, zdrowy klimat domu, a co za tym idzie o komfort życia jego mieszkańców, możliwy do osiągnięcia poprzez wykorzystanie materiałów ceramicznych najwyższej jakości.

Ceramika to bez wątpienia idealny materiał dla budownictwa społecznego. Naturalny, suchy i bezpieczny, jest jednocześnie niezwykle trwały, o czym świadczą doskonale zachowane zabytkowe kamienice, kościoły czy zamki z poprzednich epok. Tym, co czyni ceramikę idealnym materiałem do budowy obiektów, które muszą służyć człowiekowi dziesiątki lat jest fakt, w jaki sposób ceramika się starzeje. Z upływem czasu elewacje czy dachy ceramiczne tylko zyskują. Nie tracąc nic ze swoich właściwości użytkowych ceramika nabiera z biegiem czasu szlachetności, nie wymagając praktycznie żadnych kosztochłonnych remontów czy konserwacji. To aspekt niezwykle ważny w budownictwie społecznym, gdzie instytucje często muszą borykać się z problemami finansowymi.
fot. Stowarzyszenie Tęcza (2).jpg

Współpraca z Fundacją Habitat for Humanity Poland to przede wszystkim realna pomoc niesiona najbardziej potrzebującym. Wienerberger wspiera Habitat na całym świecie, w sposób naturalny włączyliśmy się w pomoc także w Polsce. Dostarczane przez nas materiały są ciepłe i trwałe i wysokiej jakości, co bez wątpienia wpływa na komfort użytkowania. Współpracując z Habitatem, mamy bezpośredni wpływ na poprawę komfortu również tych, którzy sami nie mogą sobie go do końca zapewnić.

Monika Sikorska, PR Manager firmy Wienerberger

Ostatni wspólnie zrealizowany projekt Wienerberger i Habitat Poland to remont dachu warszawskiego Ośrodka dla Młodzieży Niewidomej i Słabowidzącej ze Sprzężonymi Niepełnosprawnościami, do którego wykorzystano 440 m2 ceramicznej dachówki Koramic wraz z niezbędnymi akcesoriami. Ośrodek prowadzony jest przez Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół Dzieci Niewidomych i Słabowidzących "Tęcza".

Bardzo doceniamy wieloaspektowy wymiar partnerstwa naszej Organizacji z firmą Wienerberger na rzecz osób potrzebujących poprawy warunków zamieszkiwania: darowizny materiałowe, zaangażowanie pracowników jako wolontariuszy na naszych budowach oraz wsparcie finansowe. Warto zaznaczyć, iż ofiarowywane materiały budowlane są najwyższej jakości, jednocześnie będąc niezwykle łatwymi w użyciu. Nie do przecenienia jest także dla Fundacji programowanie współpracy w kilkuletniej perspektywie, co umożliwia efektywne wykorzystanie wsparcia. Niewątpliwie zapewnia to trwałość efektów naszych interwencji i wyznacza dobry standard wspólnych działań dobroczynnych.

Magda Ruszkowska-Cieślak, Prezes Fundacji Habitat for Humanity Poland

Wienerberger wspiera Habitat Poland jednak nie tylko w projektach budowlanych, ale również w działaniach związanych z rzecznictwem publicznym, tj. w inicjatywach, które mają na celu doprowadzenie do systemowych zmian służących poprawie sytuacji mieszkaniowej w Polsce. Firma jest głównym partnerem Forum Mieszkaniowego „Mieszkać godnie” – corocznej konferencji, która adresowana jest do przedstawicieli samorządów, administracji rządowej, organizacji pozarządowych i biznesu, ekspertów w obszarze mieszkalnictwa oraz osób zainteresowanych różnorodnymi aspektami polityki mieszkaniowej.

fot. Stowarzyszenie Tęcza (5).jpg

fot. Stowarzyszenie Tęcza (4).jpg

fot. Stowarzyszenie Tęcza (3).jpg

fot. Stowarzyszenie Tęcza (2).jpg

fot. Stowarzyszenie Tęcza (6).jpg

fot. Stowarzyszenie Tęcza (1).jpg

Wienerberger, wiodący producent ceramiki budowlanej od ponad 20-lat wspiera polskich inwestorów

W lipcu 2015 firma Wienerberger celebrowała 20 rocznicę rozpoczęcia działalności w Polsce. Ten wiodący producent ceramicznych materiałów budowlanych na świecie, w ciągu ostatnich dwóch dekad wręcz zrewolucjonizował dostępną w naszym kraju, ofertę rozwiązań do budowy domów jednorodzinnych, wielorodzinnych oraz obiektów użyteczności publicznej. Od lat firma pracuje nad nowymi produktami i udoskonalaniem swojej oferty, podejmuje również szereg przedsięwzięć wspierających rozwój technologii budowlanych, podnoszenie kwalifikacji fachowców, czy promocję polskiej architektury.
Pierwsi lokatorzy mieszkań wybudowanych przez Habitat for Humanity Poland we współpracy z firmą Wienerberger odebrali już klucze

Od września br. młodzież z ośrodka wychowawczego w Aninie oraz ich opiekun zamieszkają w 7 mieszkaniach treningowych wybudowanych przez Fundację Habitat for Humanity Poland we współpracy z wiodącym producentem ceramicznych materiałów budowalnych, firmą Wienerberger. 13 lipca br. klucze do mieszkań zostały oficjalnie przekazane pierwszym lokatorom kawalerek przy ulicy Brechta 12 w Warszawie.
KADR z Warszawy

Na warszawskim Mokotowie powstał budynek, którego elewacja wyróżnia się na tle innych. Nowa siedziba Domu Kultury Kadr, zaprojektowana przez architektów z pracowni Projekt Samograj, ma cztery kondygnacje nadziemne, które pomieszczą m.in. strefę rozrywkową z nowoczesną salą widowiskową, strefę pracy, gdzie zlokalizowane będą różne pracownie i warsztaty oraz strefę tańca i sportu.
UNIKATOwe mieszkania w katowickim śródmieściu

Wielorodzinny dom Unikato, autorstwa pracowni KWK Promes Roberta Koniecznego, jest odpowiedzią na niedostateczną ofertę nowych mieszkań w dynamicznie rozwijającym się śródmieściu Katowic. Wyzwanie architektoniczne polegało na wpisaniu nowego obiektu w istniejącą tkankę miasta. Twórcy mieli za zadanie stworzenie unikalnego projektu odznaczającego się nowoczesnością, a jednocześnie korespondującego z okolicznymi kamienicami. Przy budowie wykorzystano najwyższej jakości, trwałe i sprawdzone pustaki ceramiczne z oferty Wienerberger.

KADR z Warszawy