Dachówka XXI wieku

Co może łączyć dachówkę i najnowszej generacji laptopa? Płaska, nowoczesna forma, która sprawia, że tablet i dachówka Orea 9 mogą zostać postawione obok siebie, jako symbole postępu technologicznego w trzecim milenium.

XXI wiek – czas, gdy po niebie latają drony, po ulicach jeżdżą elektryczne auta, a na wycieczkę można polecieć w kosmos. W tym niezwykle szybko zmieniającym się środowisku, gdzie trendy pojawiają się by następnego dnia zniknąć, budowa domu jest nadal przedsięwzięciem wymagającym czasu i rozwagi. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, jako że dom jest inwestycją na lata i każdy detal może decydować o naszym komforcie, bezpieczeństwie i zdrowiu. Dlatego płaskie dachówki Orea 9 z oferty firmy Wienerberger, renomowanego producenta ceramiki budowlanej, łączą nowoczesność formy i procesu produkcji z wielowiekową tradycją ceramiki. Podczas gdy świat się zmienia, pewne rozwiązania pozostają od lat skuteczne i wciąż są powszechnie stosowane. Należą do nich ceramiczne dachówki, łączące w sobie moc ziemi – gliny, z której są wytwarzane - i nowoczesną technologię, która wpływa na minimalizację ich formy. Możemy je porównać do komputera, który z dużego i niezgrabnego ewoluował dzisiaj do formatu cieniutkiego laptopa. Tak samo jest z dachówkami, które pokonały drogę od nieregularnych płyt z gliny do idealnie wyważonych, wymiarowo powtarzalnych ceramicznych elementów. Taka właśnie jest Orea 9, dachówka XXI wieku, łączącą w sobie najlepsze elementy tradycyjnej dachówki ceramicznej z dynamiką współczesności.

„Dachówka ceramiczna towarzyszy ludzkości od setek lat i pomimo ciągłej ewolucji, cały czas zachowuje najważniejszy element swojej charakterystyki – zaczerpniętą z gliny naturalność i trwałość gotowego rozwiązania ceramicznego. Niemniej jednak, chcąc iść z duchem czasu, w procesie produkcji sięgamy po najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne i nieustannie dążymy do perfekcji” – mówi Konrad Zalewski, Menadżer Produktu ds. Pokryć Dachowych, Wienerberger. I podkreśla: „Dachówki z naszej linii Orea 9 doskonale wyglądają na dachu ułożone w sposób tradycyjny, jak i mijankowy. Ponadto mogą być wykorzystane, jako element elewacji, przełamując stereotypowe myślenie o dachu i ścianie ceramicznej i przekraczając granicę między nimi.”

Płaska dachówka Orea 9 jest stosunkowo duża i posiada zamki charakterystyczne dla dachówek zakładkowych, co znacznie przyspiesza i ułatwia proces jej montowania Każda dachówka jest wypalana w osobnej formie, co zapewnia najwyższą jakość produktu, a także sprawia, że pokrycia mają doskonały, powtarzalny kształt. Orea 9 jest całkowicie płaska, tym samym odpowiada na najnowsze trendy minimalizmu w architekturze, a jej konstrukcja pozwala na umieszczenie jej również na elewacji budowli. Natomiast duży format, proste krawędzie i wyraźne linie podziału dają architektom wspaniałe możliwości kształtowania estetyki budynku, doskonale sprawdzając się na obiektach o nowoczesnej stylistyce.
Więcej na orea.wienerberger.pl

Wienerberger_Orea_9_obiekt referencyjny.jpg

Wienerberger_Orea_9_elewacja.jpg

Wienerberger_Orea_9_połać_antracytowa_matowa_angoba.jpg

Nowe odcienie czerwieni w ofercie cegieł klinkierowych Wienerberger

Firma Wienerberger wprowadza do swojego portfolio cegieł klinkierowych dwie nowości – wielobarwną Kujawię, produkowaną w zakładzie w Toruniu oraz importowany matowy Stockholm o wyjątkowej, rustykalnej strukturze lica. Nowe produkty dostępne są w odcieniach czerwieni, jednym z najchętniej wybieranych przez Polaków kolorów.
Nowość w portfolio Wienerberger: cegła klinkierowa Senta

Wienerberger wprowadza do swojej oferty cegłę klinkierową Senta o niespotykanym na polskim rynku drapanym licu - nadającym jej surowego wyglądu i idealnie dostosowującym ją do estetycznych standardów obowiązujących przy renowacji obiektów historycznych.
Rozwiązanie do budowy domu z myślą o komforcie inwestorów

Najnowocześniejsze systemy budowlane to nie tylko doskonałe parametry techniczne, ale również pełny pakiet korzyści dla inwestora zarówno na etapie wznoszenia budynku, jak i już podczas jego użytkowania. Porotherm Dryfix to rozwiązanie do budowy ścian, które zostało przemyślane pod kątem spełnienia najwyższych wymagań przyszłych właścicieli domów.
Cegła klinkierowa Polaris z diamentowym połyskiem

Firma Wienerberger, wiodący producent materiałów ceramicznych na świecie, wprowadziła do sprzedaży nową cegłę klinkierową Polaris. Jej ciemnoszary kolor i delikatny, diamentowy połysk, widoczny przy odpowiednim oświetleniu, zadowoli nawet tych inwestorów o najbardziej wysublimowanych gustach.

Rozwiązanie do budowy domu z myślą o komforcie inwestorów