Pierwsi lokatorzy mieszkań wybudowanych przez Habitat for Humanity Poland we współpracy z firmą Wienerberger odebrali już klucze

Od września br. młodzież z ośrodka wychowawczego w Aninie oraz ich opiekun zamieszkają w 7 mieszkaniach treningowych wybudowanych przez Fundację Habitat for Humanity Poland we współpracy z wiodącym producentem ceramicznych materiałów budowalnych, firmą Wienerberger. 13 lipca br. klucze do mieszkań zostały oficjalnie przekazane pierwszym lokatorom kawalerek przy ulicy Brechta 12 w Warszawie.

W ramach jednego z innowacyjnych projektów pomocy osobom zagrożonym wykluczeniem mieszkaniowym Fundacja Habitat for Humanity Poland zakończyła prace remontowo-budowlane na Pradze Północ. Dzięki zaangażowaniu władz Fundacji i jej partnerów młodzi wychowankowie Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego Księży Orionistów znaleźli swój bezpieczny dom, który w przyszłości posłuży kolejnym osobom wchodzącym w dorosłe życie.  „Efekty prac adaptacyjnych są naprawdę imponujące. Nie moglibyśmy osiągnąć tak wiele, gdyby nie pomoc naszych partnerów. Firma Wienerberger wspiera Habitat for Humanity w Polsce oraz w innych krajach Europy, dostarczając nowoczesne materiały najwyższej jakości, dzięki którym osoby otrzymujące naszą pomoc mogą czuć się bezpiecznie. Adaptacja poddasza w kamienicy przy ulicy Brechta 12 na mieszkania treningowe to z pewnością nie ostatni z naszych wspólnych sukcesów” – powiedziała Magdalena Ruszkowska-Cieślak, dyrektorka ds. programowych Fundacji Habitat for Humanity Poland. Ceramiczne pustaki marki Porotherm przeznaczone na budowę przy ul. Brechta 12 to nie jedyne materiały, jakie firma przekazała Fundacji. Wienerberger jest obecnie zaangażowany również w dwie inne realizacje. Jedną z nich jest remont mieszkań podopiecznych Fundacji Błękitny Krzyż, przy którym zostanie wykorzystana dachówka Alegra 9. Druga dotyczy rozbudowy dwurodzinnego domu w Palowicach, na którego odnowienie producent przekazał cegły Porotherm 25 P+W. „Już od kilku lat wspieramy Habitat for Humanity na całym świecie, od zeszłego roku również w Polsce. Wiemy, że każdy projekt realizowany przez Fundację to realna pomoc potrzebującym ludziom, dlatego z tym większą satysfakcją się w nie angażujemy. Jako firma z 20 letnim doświadczeniem mamy pewność, że przekazywane przez nas materiały budowalne zagwarantują bezpieczeństwo, trwałość i ciepło wszystkim mieszkańcom nowych domów – powiedziała Monika Sikorska, PR Manager firmy Wienerberger.

gotowe_mieszkania.jpg

gotowe_mieszkania_2.jpg

Wienerberger dokłada kolejną cegiełkę do działalności Fundacji Habitat for Humanity Poland

W Polsce współpraca Wienerberger, światowego lidera w produkcji ceramiki budowlanej, z Fundacją Habitat for Humanity Poland ma dwuletnią historię i w tym czasie udało się już zrealizować wspólnie kilka projektów budowy bądź remontu, mających pomóc osobom potrzebującym poprawy warunków mieszkaniowych. Firma wspomogła swoimi produktami zarówno renowacje budynków instytucji charytatywnych, jak i budowę domów rodzin w trudnej sytuacji mieszkaniowej. Firma Wienerberger regularnie zasila także finansowo program rzecznictwa publicznego Habitat Poland, poprzez który Fundacja promuje rozwiązania systemowe i rekomendacje zmian legislacyjnych usprawniające efektywność polityk mieszkaniowych w Polsce.
Wienerberger, wiodący producent ceramiki budowlanej od ponad 20-lat wspiera polskich inwestorów

W lipcu 2015 firma Wienerberger celebrowała 20 rocznicę rozpoczęcia działalności w Polsce. Ten wiodący producent ceramicznych materiałów budowlanych na świecie, w ciągu ostatnich dwóch dekad wręcz zrewolucjonizował dostępną w naszym kraju, ofertę rozwiązań do budowy domów jednorodzinnych, wielorodzinnych oraz obiektów użyteczności publicznej. Od lat firma pracuje nad nowymi produktami i udoskonalaniem swojej oferty, podejmuje również szereg przedsięwzięć wspierających rozwój technologii budowlanych, podnoszenie kwalifikacji fachowców, czy promocję polskiej architektury.
Monochromatyczny, nie monotonny

Tak uwielbiana przez projektantów wnętrz czerń, długo nie mogła wkraść się w łaski architektów budynków mieszkalnych i obiektów użyteczności publicznej. Zmiana nadeszła wraz z popularyzacją stylu minimalistycznego, który w połączeniu z ciemną kolorystyką materiałów budowlanych doskonale podkreśla prostotę i elegancję konstrukcji. W efekcie szare, antracytowe i czarne cegły klinkierowe zaczęły coraz częściej pojawiać się na elewacjach domów prywatnych, apartamentowców czy obiektów użyteczności publicznej.
KADR z Warszawy

Na warszawskim Mokotowie powstał budynek, którego elewacja wyróżnia się na tle innych. Nowa siedziba Domu Kultury Kadr, zaprojektowana przez architektów z pracowni Projekt Samograj, ma cztery kondygnacje nadziemne, które pomieszczą m.in. strefę rozrywkową z nowoczesną salą widowiskową, strefę pracy, gdzie zlokalizowane będą różne pracownie i warsztaty oraz strefę tańca i sportu.

Zadbane Zabytki doceniają ceramiczną Karpiówkę

Trzy polskie zabytkowe budynki stworzone w różnych momentach w historii - każdy zbudowany w innym stylu architektonicznym i pełniący inną funkcję. Dzieli je wiele, ale łączy jeden istotny detal – ceramiczna „łuska” na dachu. W tegorocznej edycji konkursu Generalnego Konserwatora Zabytków „Zabytek Zadbany 2016” wyróżniono aż trzy obiekty, do renowacji których wykorzystany został model dachówki produkowanej przez firmę Wienerberger.